ŞUABU’L-İMAN

MUKADDİME

 

İman'ın Şubeleri Hakkında Varid Olan Hadis

 

1- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "iman altmış küsur şubedir. Haya da imandan bir şubedir.

 

Ebu Abdullah Muhammed b. İsmail el-Buhari, Sahih'inde, Abdullah b. Muhammed el-Müsnedi kanalıyla Ebu Amir'den; Müslim b. el-Haccac ise Abdullah b. Said'den rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. Ravileri de Sahih'in ravileridir. Tirmizi 5/10 (2614); Nesai (8/110) ve Ebu Davud (S/SS).

 

 

 

2- Ebu Hureyre, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "iman altmış veya yetmiş küsur şubedir. Bunun en üstünü «La ilahe illallah» sözü, en aşağısı ise (gelen gidene) eziyet veren şeyleri yoldan kaldırmaktır. Haya da imandan bir şubedir.

 

Müslim, Sahıh'inde Züheyr b. Harb kanalıyla Cerir'den rivayet etti.

 

İmam Ahmed der ki: "Altmış veya yetmiş küsur şubedir" sözündeki sayıda olan şüphe, Süheyl b. Ebi Salih'in düştüğü şüphedir. Süleyman b. Bilal: "Yetmiş küsur" demiş ve sayıda şüpheye düşmemiştir. Süleyman'ın rivayeti de hadis alimlerine göre daha sahihtir; ancak bazı raviler hadisi Süheyl'den şüpheye düşmeden "iman yetmiş küsur şubedir. Bunun en üstünü «La ilahe illallah» sözü, en aşağısı ise (gelen gidene) eziyet veren şeyleri ve kemikleri yoldan kaldırmaktır. Haya da imandan bir şubedir" şeklinde rivayet etmişlerdir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir, ancak Beyhaki'nin hocası hakkında bilgi bulamadım.

 

 

 

3- Sehl b. Ebi Salih hadisi (sayıda) şüpheye düşmeden aktardı ve Minhac

kitabının yazarı, bu hadisi (rivayeti) esas alıp imanı yetmiş yedi şubeye ayırırken imanın özellikleri beyanında konuyu şöyle ele aldı. Başarı Allah'tandır:

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

İman'ın Hakikati